preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Benković Dugo Selo

Login
Aktualnosti

Tableti 2019 - 2020

Važno!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u 

Pravilniku o zaštiti podataka.

Privola uz prijavu na natječaj

Sigurnost na internetu

Materijali za micro:bit

Tražilica
Office365

Besplatan Office365 za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola

Korisni linkovi
CarNet vijesti
CARNET
15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

Kada zvono zvoni

Korisni linkovi

Agencija za odgoj i obrazovanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 7. 2010.

Ukupno: 663163
Ovaj mjesec: 3453
Danas: 120
Zanimljivosti iz knjižnice

Noć knjige 2020.

23. travnja VIRTUALNO SLAVLJE KNJIGE!

Dragi učenici, pozivam vas da 23.travnja, kada tradicionalno organiziramo Noć knjige, pogledate projekt 4.b razreda i njihove učiteljice Sofije Štefanac Klobučar. Projekt koji smo prijavili uz virtualno slavlje knjige je lektirna interpretacija Družbe Pere Kvržice. Kliknite na linkove i pogledajte što su naši učenici pripremili.

 

Knjižničarka Gabriela Golubić

 

 

https://drive.google.com/file/d/1mFdjwwGhNbn7Ho1PWiuAT3sFXhwSbJwk/view

 

https://drive.google.com/file/d/1mFdjwwGhNbn7Ho1PWiuAT3sFXhwSbJwk/view

https://www.youtube.com/watch?v=zsSP4by0C64

 

Mjesec hrvatske knjige 2018. (od 15.listopada do 15.studenoga)

Povodom obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige 2018., knjižničarka je čitala učenicima 1.d razreda slikovnicu dugoselskog autora Igora Knižeka "Radosni Ferdo i čarobna škrinjica". Afirmirani i nagrađivani književnik za djecu Igor Knižek radnju ove slikovnice smjestio je u Dugo Selo i Zagreb. Autorica uspjelih ilustracija je Dragica Banić. Slikovnica promiče prave životne  vrijednosti, razvija empatiju i šalje pravilnu poruku o svijetu i životu.

                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

Lutkarski susret s Jadrankom Čunčić - Badrov

U utorak, 25. listopada našu školu posjetila je poznata književnica Jadranka Čunčić- Bandov koja je izvela lutkarski igrokaz Šale, trice, zvrndalice uz pomoć lutki koje sama izrađuje.

Lutke izrađene od različitih materijala poput čarapa, spužvi, kutija za jaja i sl. oživjele su u obliku sove, magarca, praščića, lava, jarca, bubamare i drugih životinja. Igrokazu su prisustvovali učenici drugih razreda koji su aktivno sudjelovali izvođenjem pjesama i recitacija.

Predstavljanje knjiga Neobična jutra jedne obične Flekice Jadranke Ivandić Zimić i Ide svašta! Jurja Lisenka i Darije Lisenko

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana školskih knjižnica u knjižnici naše škole 21. listopada 2016. godine predstavljene su knjige  Neobična jutra jedne obične Flekice autorice Jadranke Ivandić Zimić te Ide svašta! autora Jurja Lisenka i Darije Lisenko. Na predstavljanju knjiga bili su učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama.

Prisutnim učenicima četvrtih razreda i njihovim učiteljicama obratili su se Jadranka Ivandić Zimić te Jurij Lisenko. Neki učenici su čitali ulomke iz knjige Neobična jutra jedne obične Flekice, a neki recitirali pjesme iz knjige Ide svašta! Zatim su autori odgovarali na mnoga pitanja znatiželjnih učenika te im se potpisali na knjige.

Neobična jutra jedne obične Flekice ilustrirana je kratka zbirka koja se sastoji od sedam priča za djecu i mlade, a toplim, jednostavnim jezikom progovara o ljubavnim problemima i razmišljanjima obične kućne mačke po imenu Flekica. Priče govore o poznatim ljubavnim situacijama i o njihovom sretnom ili nesretnom završetku kroz lik mačke u malom, zatvorenom susjedstvu te nizu drugih likova, gazdarica, pasa, ptica, i svega ostaloga što pripada u dvorišta prigradske zone. Autorica je bila inspirirana susjedinom mačkom koja joj je stalno dolazila na balkon, ali, čim bi vidjela autoricu, pobjegla bi. Također, svi likovi iz knjige su stvarni i žive u njezinu susjedstvu.

Ide svašta! zbirka je pjesama za djecu koju su na hrvatskom jeziku napisali savjetnik Veleposlanstva Ukrajine Jurij Lisenko i njegova kći Darija. Knjiga je dobila ime po jednoj od pjesama iz knjige koju je napisala Darija sa samo 10 godina. Iako je knjiga objavljena prije dvije godine, još nije završena, „I nikad neće biti.“ rekao je Jurij. Naime, dok god on i njegova kći pišu pjesme knjiga nije završena. Sve njihove pjesme pripadaju istoj knjizi, Ide svašta! Također, treba spomenuti da Jurij piše dvije knjige, jednu na ukrajinskom, a jednu na hrvatskom.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se posljednjeg ponedjeljka u mjesecu listopadu.

 

Održana Noć knjige

U knjižnici naše škole 22. travnja 2016. godine u poslijepodnevnim satima  održana je Noć knjige koju  su organizirale knjižničarka Gabriela Golubić i učiteljice hrvatskoga jezika Larisa Kramer, Dragana Radovan i Danijela Jalžabetić. Sudjelovali su učenici viših razreda koji su pripremili zanimljive uratke. 

Učenici su čitali najzanimljivije ulomke iz najdražih knjiga, osvrte na pročitana lektirna djela i najdraže likove koje su susreli u pročitanim lektirnim djelima. Učenici su čitali pjesme i ulomke, te stvaralački prepričavali tekstove koje su obrađivali na satu hrvatskoga jezika. Učenici su se okupili u velikom broju i lijepo se zabavili u ležernoj atmosferi u knjižnici te su izrazili  želju da se slično druženje ponovi što prije.

 

Susret s književnicom

U ponedjeljak, 16. studenoga 2015. godine, je u školskoj knjižnici naše škole održan književni susret za učenike četvrtih razreda s književnicom Ivanom Simić Bodrožić. U prepunoj knjižnici književnica je svojim životnim pričama oduševila sve prisutne. Radoznalim četvrtašima književnica je čitala ulomke iz svog romanaHotel Zagorje, odgovarala je na njihova pitanja i na zanimljiv način pokušala je potaknuti naše učenike na uživanje u čitanju književnih djela.

 

Ivana Simić Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru. Završila je studij filozofije i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za zbirku poezije "Prvi korak u tamu" dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike te nagradu Kvirin za najbolju pjesničku knjigu autora do 35 godina (obje 2005.). Za roman Hotel Zagorje (2010) dobila je nagradu “Kiklop” za najbolje prozno djelo, Povelju uspješnosti “Josip i Ivan Kozarac” i “Kočićevo pero”. Roman je preveden na nekoliko jezika. Pjesme su joj objavljivane u domaćim i inozemnim književnim časopisima, izborima i antologijama. Trenutno piše novi roman.

Roman Hotel Zagorje je priča o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva. Govori o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom te o stalnom iščekivanju novih vijesti o ocu. Književnica prikazuje glavnu junakinju koja se mijenja i odrasta, kao i cijelo društvo oko nje. Premda je odrastanje bolno u njemu  ne nedostaje smijeha, zaigranosti i  ljubavi.

 

U ponedjeljak, 16. studenoga 2015. godine, je u školskoj knjižnici naše škole održan književni susret za učenike četvrtih razreda s književnicom Ivanom Simić Bodrožić. U prilogu se nalazi intervju koji je članica Novinarske skupine Nika Gavranović napravila s književnicom.

 

1.Pišete li za djecu ili za odrasle?

Uglavnom za odrasle, ali neke su knjige i romani prigodne i za mlade.

2. Ispunjava li vas Vaš posao? Zašto?

Da, jer mogu mnogo izmišljati, i nemam nekog šefa koji mi govori što da radim. Mogu mnogo čitati, u čemu uživam, a i nemam radno mjesto, već radim kod kuće.

3. Koliko dugo se bavite pisanjem?

Bavim se pisanjem otkad sam naučila pisati, ali zapravo sam samu sebe shvatila kao pisca kad sam imala 21 ili 22 godine kad sam osvojila nagradu „Goran“ za mlade pjesnike za svoju pjesmu „Prvi korak u tamu“.

4. Koje su vam najdraže književne vrste?

Nemam najdražu, sve ih volim.

5. Što vam je inspiracija za pisanje?

Sve. Svakodnevica. Život. Mislim da nema te stvari koja ne može biti inspiracija za pisanje. Sve što vidim, sve što mi se dogodi mi može biti inspiracija.

6. Pronalazite li uzor u nekom književniku ili u nekom književnom djelu?

Pronalazim uzor u svim piscima i ne mogu izdvojiti jednog posebno. U svim djelima koje sam pročitala pronalazim uzor, čak i u onima koja mi se nisu svidjela jer tada znam o čemu ću pisati, a o čemu neću.

7. Koliko ste knjiga dosad objavili i možete li izdvojiti najdražu?

Dosad sam objavila pet knjiga, što proze, što poezije, ali ne mogu izdvojiti najdražu jer sva mi inspiracija dolazi s istog mjesta i sve su mi jednako drage.

8. Koliko Vam je potrebno da napišete jednu knjigu?

Ovisi, jer osim pisanja, radim i neke druge poslove vezane uz knjige jer se, nažalost, u Hrvatskoj ne može živjeti samo od pisanja, ali rekla bih da mi za roman treba oko godina-dvije.

9. Dobitnica ste nekoliko nagrada. Koja od njih Vam je najdraža?

Rekla bih da je to Kiklop jer to nije samo nagrada koju dodjeljuje publika, već i kolege pisci, izdavači i urednici.

10. Jeste li slični svojim likovima?

Ponekad da jer mislim da u svakom liku ima i dio mene.

11. Imate li kakve planove u budućnosti?

Imam. Trenutno je to završiti roman koji sam sada započela i nadam se da će to biti negdje do kraja ove godine.

12. Koko provodite svoje slobodno vrijeme?

Jako volim slušati glazbu, ići na koncerte, u kazalište, družiti se s prijateljima.

13. Što Vam je važno u životu? Što je Vaš životni moto?

Evo, moj moto je ovakav: Teško je svoj život svesti u moto.

14. Što biste mladima preporučili vezano uz pisanje?

Da se „odlogiraju“ i sve će im doći, sva inspiracija vezana uz pisanje.

15. Koje biste pouke izvukli iz svojih djela?

Ne znam baš ima li u mojim djelima neke pouke, ali mojim likovima se uvijek događa sve najbolje kad su ono što jesu. Tako da mislim da je to to. Budi ono što jesi i dogodit će ti se najbolje stvari.

16. Kako se osjećate kad Vam netko spomene Vukovar i Domovinski rat?

Pa, zapravo, dobro jer rat je bio prije dosta vremena i mnoge stvari su zacijelile. Tako da ne mogu reći da se osjećam osobito loše.

 

Zahvaljujemo što ste nam dali dio Vašeg vremena i želimo Vam dugu i uspješnu karijeru. 

 

Intervju obradila:

Nika Gavranović, 6.d

 

Posjet Interliberu

Učenici koji pohađaju Novinarsku skupinu, Literarno-dramsku skupinu, Dodatnu nastavu iz hrvatskog i engleskog jezika te članovi skupine Lumena, u pratnji profesorica hrvatskog jezika Ivane Šavuk, Jasmine Sverić, Larise Kramer,Danijele Jalžabetić, vjeroučiteljice Karoline Hrastović i knjižničarke Gabriele Golubić, posjetili su 11. studenoga 2015. godine 38. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber koji se održao na Zagrebačkom velesajmu. Ljubitelji knjiga mogli su uživati u kupovini knjiga po povoljnim cijenama, predstavljanju novih naslova, razgovorima s autorima uz potpisivanje knjiga, okruglim stolovima i radionicama.

38. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se od 10. studenoga do 15. studenoga 2015. godine i ulaz je besplatan.

Književna čajanka

U našoj školskoj knjižnici 5. studenog 2015. održana je književna čajanka povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica koji se održava zadnjeg ponedjeljka u mjesecu listopadu. U svijetu se ova manifestacija obilježava od 1997. godine , a u Hrvatskoj od 2002. godine. Na književnoj čajanki učenici viših razreda recitirali su, pjevali i svirali pjesme poznatih hrvatskih književnika.

 

Ugodnu atmosferu, uz čaj i stihove poznatih hrvatskih  pjesnika,  pomogli su ostvariti učenici koji su sudjelovali u programu:Petar Radoš, Matej Kociper i Petar Bilić, Karlo Jaković i Mateo Ćorić, Suzana Vučinić, Dora Šarić, Magdalena Gradečki, Paula Vrdoljak i Marija Gašpar, te Sara Klarić.

Na književnu čajanku došao je i poseban gost Tomislav Zorić koji je otpjevao pjesme poznatih hrvatskih pjesnika Antuna Gustava Matoša i Ratka Zvrka. 

Međunarodni dan školskih knjižnica

 

Međunarodni dan školskih knjižnica (International School Library Day) obilježava se u svijetu od 1997.godine, a u Hrvatskoj od 2002. godine. Obilježava ga se u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, zadnji ponedjeljak u listopadu, dakle svake godine drugog datuma.
Njegovu popularizaciju inicirao je Zavod za školstvo. Tom prigodom se organiziraju različiti obrazovni i kulturološki programi. 

 

Knjižničarka naše škole  Gabriela Golubić i prof. hrvatskog jezika Jasmina Sverić su tom prigodom organizirale kviz znanja u školskoj knjižnici. Kviz poznavanja hrvatskog jezika je održan 27.10.2014. godine , a u njemu su sudjelovali učenici 6. d razreda. Pitanja su bila povezana uz lektire, pravopis i slovnicu. Učenici su bili podijeljeni u pet skupina, a  skupine koje su osvojile prva tri mjesta nagrađene su   prigodnim darovima. Svi su učenici dobili sok i čokoladu kao znak pažnje.    

 

 

Projekt Promicanje čitanja u obitelji

Cilj projekta je poticanje čitanja među učenicima drugih razreda osnovnih škola. U projekt su uključeni i roditelji učenika. Projekt vode školski knjižničari u suradnji sa učiteljima razreda. Cilj projekta je ukazati na važnost svladavanja tehnike čitanja kod učenika koje su vrlo važne za njegovo daljnje cjeloživotno učenje, na važnost roditelja kao uzora u procesu učenja čitanja i na važnost školske knjižnice kao informacijskog središta škole koja promiče kulturu čitanja. Nastoji se razviti kod učenika čitateljske navike, ljubav prema čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena i čitalačke sposobnosti učenika. Najvažniji cilj je čitanje u krugu obitelji!

Navedeni projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika 2. razreda. Svakog ponedjeljka se slučajnim odabirom ili prema rasporedu odabire jedan učenik koji nosi knjižničnu naprtnjaču doma. Naprtnjača gostuje u obitelji učenika sedam dana. U njoj se nalaze 4 zanimljive knjige iz različitih područja.

Roditelji i djeca svaki dan barem 15 minuta ili pola sata zajednički čitaju i/ili razgledavaju knjige. Zajedno ili svatko posebno čita knjige naglas ili u tišini u krugu obitelji! Važno je da svi članovi obitelji tih tjedan dana čitaju barem jedan ulomak, međusobno razgovaraju o pročitanom i da se druže u intimnoj aktivnosti zajedničkog čitanja i pri tome se što više zabave.

Svoje dojmove, zanimljivosti i lijepe doživljaje zajedničkog čitanja zapisuju u priloženu bilježnicu dojmova. Po osobnoj želji ukrašavaju svoje stranice dojmova, crtaju, pišu pjesmu ili sastavak, lijepe fotografiju sa zajedničkog čitanja i sl.
Sedmi dan dijete knjižničnu naprtnjaču donosi u školu i nekoliko minuta prezentira svom razredu, učitelju(ici) i knjižničaru(ki) svoje doživljaje i na taj način se uči usmenom izražavanju i potiče svoje razredne kolege na čitanje i izgradnju pozitivnog stava prema čitanju te izaziva njihovu radoznalost.


 

Voditelj projekta: Gabriela Golubić, prof. i dipl. knjižničar

 

Održana Noć knjige

U našoj školskoj knjižnici obilježili smo 24. travnja 2015. godine Noć knjige. Sudjelovali su učenici viših razreda koji su čitali svoja djela pred profesoricom hrvatskog jezika Danijelom Jalžabetić, profesoricom glazbene kulture Sandrom Frančišković te knjižničarkom Gabrielom Golubić. Učenici su ocjenjivali radove svojih vršnjaka, a najbolji su osvojili nagrade. Da bi noć u knjižnici postala zanimljivija,  svi prisutni uživali su u odličnom filmu Hugo koji se uklopio u nastavu materinjeg jezika jer prikazuje isječke iz prvih snimljenih filmova i same početke filmske umjetnosti.

 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana knjige je potaknuti na čitanje mlade i stare te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Ove godine knjižnice i knjižare diljem Hrvatske obilježavale su Noć knjige.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju